Hundetræning

hundeforsikring

Der findes en masse ting, man kan træne med sin hund, men man skal også være realistisk og vide, at det tager lang tid før, at hvalpen kan udføre kommandoerne på kommando. En hund kan typisk sine kommandoer, når den er ca. halvanden år gammel. Hvis man er helt uerfaren og aldrig har haft en hund før, vil det bedste råd være at søge til en hundetræner.  

VIGTIGT: Vidste du, at en hundeansvarsforsikring er lovpligtig? Hvis din hund bider en anden hund eller person, skal du selv betale, hvis ikke hunden er forsikret. En hundeansvarsforsikring koster kun cirka 25 kr. om måneden, men bøden er på 3.000 kr., hvis ikke den er forsikret.

Du bør ligeledes overveje tegne en hundeforsikring, som dækker størstedelen af dyrlægeregningen, hvis din hund bliver syg eller kommer ud for en ulykke. En hundesygeforsikring koster fra cirka 80 kr. om måneden. Læs meget mere om hundeforsikringer her: https://dyr.dk/hundeforsikringer

De 5 grundkommandoer

»Sit!«-kommandoen

1 Man stiller sig foran hvalpen og holder en godbid hen foran dens snude. Sig derefter: »Sit!«

2 Løft hånden langsomt over hundens hoved. Dens øjne vil følge godbidden, hvorved den løfter hovedet og sætter sig ned. Når den sidder rigtigt, giver man godbidden som belønning og roser den.

»Dæk!«-kommandoen

1 Hold en godbid hen foran hvalpens snude

2 Samtidig med kommandoen »Dæk!« sænker man langsomt godbidden ned mod gulvet. Hundens snude følger den. Lægger den sig ikke straks hen, hjælper du den ved at lægge din hånd på dens skulder med et blidt tryk. Så snart den ligger pænt, skal den roses og derpå have sin godbid som belønning.

»Bliv!«-kommandoen

1 Man stiller sig foran den siddende hund og holder snoren i hoftehøjde med højre hånd. Løft derpå den venstre hånd med håndfladen mod hunden. Se på hunden og giv kommandoen »bliv!«.

2 Gå langsomt et par skridt tilbage. Hold hele tiden øjenkontakt med hunden og gentag kommandoen »bliv!«.

3 Lad snoren falde ned og sæt foden på den. Forsøger hunden at løbe bort, før man har givet den lov, holder snoren den tilbage. Ros den, så længe den bliver siddende. Afslut øvelsen efter ca. Fire sekunder og beløn den så med en godbid

»Kom!«-kommandoen

1 Gå langsomt et par skridt tilbage med snoren i hånden og kald opmuntrende din hunds navn og »kom!«. Adlyder den, går du tilbage og roser den.

2 Stands efter et par skridt og bed hunden komme. Gå derefter ned i knæene og stræk armene frem mod hunden og byd hjertelig velkommen.

3 Så snart hunden står direkte foran en roser du hunden godt. Derefter gentages øvelsen.

»På plads!«-kommandoen

1 Lad hunden gå på din venstre side og hold den i en løs snor. Hold snoren i højre hånd foran kroppen. Hold tommelfingeren inde i stroppen på snoren, så hånden befinder sig i talje højde.

2 Når du begynder at gå, så sig hundens navn og kommandoen »på plads!«. Hvis hunden ikke er opmærksom og ikke straks følger med, så tag snoren med venstre hånd og giv et lille ryk

3 Hvis hunden trækker i snoren eller ikke følger med, lægger du den venstre hånd på den højre og trækker snoren i den modsatte retning. Hvis man støder sammen med hunden, skal man ikke undskylde. Det er hundens opgave at flytte sig. Den vil hurtigt mærke, at den skal holde øje med dig.

4 Går hunden pænt ved siden af en, så se på den og ros i et venligt tonefald. Du kan også bøje sig ned og klappe den

Ny hundesportsgren

Rally lydighed eller Rally O (obedience = lydighed), som man ser det betegnet nogle steder, er en forholdsvis ny hundesportsgren, som er ved at få godt tag i danske hundeejere, fordi der ikke stilles så store krav til perfektion i øvelserne, som i traditionel lydighed, og fordi konkurrenceformen i høj grad ligner den daglige træning, hvor man må rose og motivere hunden.

Hund og fører skal gennemføre en bane, som er designet af underviseren, eller dommer hvis man går til konkurrencer. Til hver ny undervisningsgang eller konkurrence anvendes en ny bane – ligesom til ridebanespringning for heste. Deltagerne får først kendskab til banen umiddelbart inden  undervisningen eller konkurrencen.

På banen står en række skilte (10-20 stk. efter konkurrencens niveau). På hvert skilt står der oplysninger om, hvilken øvelse der skal udføres. Man får point for øvelsernes udførelse hvis man er til konkurrence.

Man må kommunikere med sin hund undervejs, alt det man vil: tale med den, opmuntre gennem sit kropssprog etc. Til konkurrencer må man ikke røre ved hunden eller give den godbidder og naturligvis heller ikke skælde den ud eller straffe den.

Der er tre forskellige niveauer, Begynder, Øvede og Ekspert. I begynderklassen er hunden i snor under konkurrencen. For at bestå en klasse skal man opnå mindst 70 point ud af de 100, som er det mulige maximum. Alle starter med at have 100 point, hvorefter, der foretages fradrag for evt. fejl. Hvis to ekvipager (hund/fører) står lige, er det tiden, som tæller. Læs mere her.

Skriv et svar