Depression af dødsangst

Har du nogensinde været udsat for en alvorlig naturkatastrofe – eller bare været i en situation, hvor du blev virkeligt bange for at dø? Jeg ved ikke, om du har. Jeg har. Og det er en meget angstfremkaldende situation. Det kan måske være, at du har oplevet at være på en ferie i Grækenland, som er et seismisk land – lige som Island også er det! Der var jordskælv, under dit ophold. Og under de fire sekunder, hvor du mærkede, at jorden bragede og rystede, blev du rigtigt bange for dit liv. Du anede ikke, hvad der skete. Du vidste intet om, hvordan du skulle forholde dig. Du løb bare ud af bygningen, som du opholdt dig i, fordi du ville ikke have, at du skulle blive begravet af loftet, der sprækkede. Og der var mange andre mennesker, der også løb ud fra bygningen.

Dødsangst

Panik, angst og grædende mennesker var det herskende billede. Den oplevelse – eller en lignende oplevelse – fx en skypumpe eller en orkan – kan have fremkaldt dødsangst hos dig.
Angst for at dø er dog noget, som mange – faktisk alle – oplever på et eller andet tidspunkt. Og dødsangsten behøver ikke at være fremkaldt af en voldsom naturkatastrofe. Den kan også være fremkaldt af, at du har oplevet, hvordan et kært menneske døde. Fx på grund af sygdom. Eller i en trafikulykke.

Ikke ualmindeligt

Dødsangst er almindeligt. Det skal du ikke være i tvivl om. Men det er en angstlidelse, som ofte forveksles med stress. Netop fordi nogle af de dødsangst symptomer, som vi får, ofte også sættes i forbindelse med stress eller depression. Nogle af disse symptomer er nemlig: Følelsen af håbløshed. Følelsen af afmagt. Frygt for at miste kontrol og perspektiv. Søvnløshed og mangel på interesse i omverdenen eller aktiviteter, som sædvanligvis er kilde til glæde og energi.

Har du nogle af disse symptomer, så bør du altså gå til en behandler. Og i første omgang så bør det nok være en læge. Han eller hun vil nemlig kunne afgøre, om du fx lider af stress eller, om der er tale om psykisk lidelse. I begge tilfælde skal du behandles. I nogle tilfælde kan det ske via medicinsk behandling, hvor du måske får antidepressive midler. I andre tilfælde skal du nok i behandling hos en psykoterapeut eller en psykolog, så du kan få et bedre liv igen.

Behandling af dødsangst

Psykologisk eller psykoterapeutisk behandling af dødsangst sker oftest ved at terapeuten tager dig i samtaleterapi for at kunne klarlægge, hvorfor du har dødsangst. Der kan være flere årsager. Jordskælvet, du oplevede, behøver ikke at være den eneste grund. Måske var det bare den oplevelse, der fik din dødsangst til at bryde ud. Og nej, dødsangst skal du ikke kalde for hysteri eller for helbredsangst.

Det er en meget intens frygt, der kendetegner dødsangst – og det kan føre til for eksempel depression. Og den rækker videre end til bare din person. Ikke sådan som helbredsangst, der fokuserer på din person og de mulige sygdomme, som du forestiller dig, at du kan lide af. Dødsangst handler nemlig også om, at du frygter for dine nærmestes liv.

Skriv et svar