Har du styr på din nye have? Læs her

Er du netop blevet den glade ejer at nyt hus med have, så har du sikkert gået og genovervejet hver eneste detalje udenfor såvel som indenfor. Der ligger nemlig mange overvejelser i hvordan ens have skal opbygges, og modsat med indretningen af huset indvendige interiør, så er det langt sværere at lave en spontan ændring med hensyn til hvilken hæk man f.eks. ønsker at have, når den først er plantet i jorden og begyndt at vokse. Med andre ord så skal haven altså sidde lige i skabet i første forsøg.

For folk som ikke er haveentusiaster eller har en uddannelse indenfor gartneri, så kan det være en jungle at lære de forskellige sorter af hæk-planter at kende. Det er først når man har opvejet de mange sorter, at man til sidst kan tage stilling til hvilken er den bedste løsning i realiseringen af sin drømmehave. Her kan du læse om nogle af de kriterier du bør tage højde for.

Du kan læse meget mere om planter, hække og bede på PlantecenterFyn via dette link.

Er rammen for din nye have helt rigtig?

Hækken er hvad skaber rammen om sin drømmehave. Ser man bort fra eventuelle uoverensstemmelser med naboen om beplantningen af hæk-planter, så er der i hvert fald nogle ting som du selv bør overveje.

Først og fremmest så er der mange som vælger en høj hæk til at skabe rammen for sin have. Den laveste færdighæk fås ned til 125 cm., og den højeste helt op til 220 cm. Den højeste færdighæk kan måske godt virke lidt voldsomt for nogen, men de fleste ønsker dog sin hæk høj nok til at folk ikke kan kigge over den, hvis man f.eks. ligger og soler sig i haven. Lidt ligesom med tøj kan det derfor, hvis du er tvivl, anbefales at købe et nummer for stort end et nummer for småt, når du skal beslutte dig for hvilken hæk din have skal omridses af.

De lavere færdighække kan dog fungere som en god ”rumdeler” så at sige, hvilket kan være brugbart i opdelingen af havens segmenter. Man kan eventuelt benytte de lavere færdighække til at indkapsle det sted man ønsker at dyrke grøntsager. Man kan også bruge dem til at give læ på terrassen.

En frodig have – til glæde for både dyr og mennesker

En have kan både være elegant på en robust og frodig måde. Nogle ønsker f.eks. at have deres have flisebelagt, hvilket selvfølgelig har nogle naturlige fordele i og med at man ikke skal lægge så meget arbejde i vedligeholdelse af haven.

Ulempen ved dette er selvfølgelig at man ikke kan opleve de mange glæder som en frodig have kan give. En frodig have tiltrækker nemlig dyr til, især fugle. Så kan man godt lide at vågne til lyden af fuglesang, bør man overveje at beplante sin have med planter som tiltrækker disse dyr.

Det er f.eks. rigtig populært, både blandt dyr og mennesker, at have æbletræer og bede i sin have. Æblernes sødme er især noget som tiltrækker fugle, og så er der selvfølgelig bare noget dansk og dejligt ved at have sit eget æbletræ. En ting er i hvert fald helt sikkert – det er altid på ets eget træ de bedste æbler hænger!

 

Skriv et svar