Mange glemmer det

Sportsfolk, der har dyrket deres sport i mange år, ved det godt: Vi skal give kroppen hvile, så den kan restituere sig efter træning. Men det er de færreste yngre sportsfolk, som ved det. De er ofte entusiastiske. De har opdaget, at de har talent for deres sport, og de maser på. Og det går muligvis fint. I en periode. Men før eller siden vil der komme en sportsskade. Og sportsskader er aldrig sjove.

Forstå restitution

Så lyt til en gammel sportskvindes erfaring, og brug det, jeg fortæller dig, hvis du vil. Når du er i hård træning til et stævne eller en krævende begivenhed, så vil du gerne have, at du kan yde dit bedste ved stævnet. Derfor skal du – og din træner – planlægge din træning. Der er nemlig brug for, at din krop får tid til at komme sig efter hård træning. I fagsproget kaldes det for restitution – læs her. Det er en anden måde at sige, at din krop skal have hvile.

Der sker nemlig det, at når du træner, så nedbryder du faktisk noget af den kapacitet, som din krop har. Lad os sige, at du har en kapacitet på 100 til at begynde med. Efter en hård træning falder den til ca. 40. Den falder, fordi under træningen nedbryder du noget af musklerne og vævet i din krop. For at du kan blive stærkere og præstere bedre, må du derfor lade din krop restituere – hvile – sig. Det betyder, at du ikke må træne hårdt i en periode. Den periode kan variere alt efter, hvor god form du er i. Men også din alder har betydning. Det kan være, at det vil tage din krop 48 timer at restituere sig. Men når de 48 timer er gået, så vil din krop have en kapacitet på 105. Det handler om det rette miks af løbetræning og hvile.

Træningspauser

Må du slet ikke træne i de 48 timer? Jo, men slet ikke med den intensitet, som var udgangspunktet. Du må fx gerne gå en tur eller svømme. Du må gerne motionere i roligt tempo. Men du må ikke overdrive træningen. Hvis du gør det, så opnår du ikke de resultater, du gerne vil. Dit mål er jo, at din krop skal blive stærkere, så du kan yde en bedre præstation.
Derfor skal du og din træner planlægge træningen i god tid inden stævnet. Du kan ikke nå at træne til et halvmaraton på 14 dage. Det er fysisk umuligt.

Giv din krop tid

Det tager nemlig tid for kroppen at bygge muskler, sener, væv op. Og det tager tid for den at lære at bruge de forskellige systemer, som vi har i kroppen. Det kan godt være, at vi er forpustede efter en løbetræning. Men vi får som regel åndedrætssystemet tilbage til normal rytme efter nogle minutter. Det er noget helt andet med muskler og sener. Det kan tage disse systemer op til flere måneder at komme tilbage til normal funktion igen, hvis vi ikke sørger for god restitution.

Og ja, der findes dårlig restitution. Det vil afspejle sig i sportsmenneskets præstationer. De vil blive dårligere med tiden. Simpelthen fordi kroppen ikke fik lov til at restituere sig.

Skriv et svar