Vælg den rigtige madras, og gør din søvn bedre

Hvis du har smerter, når du vågner, eller er mere træt end du var, da du gik i seng, så kan det være, at der er noget galt med din madras. Måske er det på tide at gå på jagt efter en ny og behagelig én til din seng. Hvis du er i tvivl om, hvilken du skal vælge, kan du læse mere på denne side.

En madras må ikke være for blød, men heller ikke for hård

Når man skal ud og kigge på ny madras og seng, så er det vigtigt først og fremmest at se på hårheden. Det er vigtigt at madrasssen aflaster kroppen mest muligt. Når man ligger på madrassen, skal rygsøjlen være lige – både når man ligger på ryggen og på siden. Problemet med mange madrasser er, at de er for bløde, enten fordi folk køber dem for bløde fra starten, eller fordi de mister deres fasthed med årene. Naturligvis skal en seng være behagelig og blød at ligge i, men det er ligeledes vigtigt, at den giver den nødvendige støtte. Hvis ens hæle eller bagdel synker ned, når man ligger i sengen, er det fordi madrassen er for blød.

Men problemet kan ligeledes være, at madrassen er for hård. Man skal mærke efter, om lænden får støtte. Hvis det føles som om, at der er et hulrum under ens ryg, indikerer det at madrassen er for hård. Det skal være muligt at presse hånden ind under lænden, men der skal være en smule modstand. Der skal være et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen.

Man kan ligeledes tjekke, om taljen får støtte. Det er vigtigt, for at sikre at rygsøljen ikke buer op eller ned. Når man ligger i sengen, skal hofte og skuldre synke ned i madrassen.

En seng med masser af plads

Andre ting man bør være opmærksom på, når man skal ud og købe ny seng er, at det er muligt at vende og dreje sig uden besvær. Derfor er det vigtigt, at man afprøver den madras man ønsker at købe, så man kan få tjekket det ovenstående. Hvis det er besværligt at vende sig, er det fordi madrassen er for blød.

Om en madras er for blød eller for hård kommer i høj grad an på, hvor meget man vejer. Generelt har mennesker, der er en smule tungere, brug for hårde madrasser, mens mennesker, der ikke vejer særlig meget, har brug for en blødere seng.

Desuden skal man vælge madras efter ens højde. Som hoveregel bør den være 10 cm længere end én selv, og mindst 90 cm bred. Ellers vil man blive hæmmet, når man vender sig i løbet af natten. Det samme gør sig gældende, når man sover to i den samme seng. Her er det optimalt, hvis sengen er 180 cm i bredden, og gerne større, hvis man en gang imellem skal have børn til at sove i den. For at sikre den bedst mulige søvn, når man deler seng, er det en god idé at købe to adskilte madrasser, så man ikke bliver forstyrret, når den anden vender sig.

Desuden er det vigtigt altid at bruge topmadras, da vi sveder meget om natten, og denne sved kommer ud i vores sengetøj, når vi sover. Derfor skal man jævnligt skifte sengetøj, og også vaske samt lufte dynerne fra tid til anden. Med en topmadras eller rullemadras, er det muligt at tage den af, og vaske den.

Skriv et svar