Bedemand eller gør-det-selv-begravelse?

De fleste ved nok, at en begravelse kan være dyr. Men kan det mon svare sig at selv stå for at arrangere det hele? Dette skal du vide, hvis du overvejer at stå for det hele selv.

Sådan kan du arrangere en begravelse selv

Hvis du selv vil stå for at arrangere en begravelse, er det fuldt ud lovligt. Der er dog mange ting, du skal koordinere, hvilket kan gøre opgaven omfangsrig. Vi bringer her nogle af de ting, du skal huske.

Tal med præsten

Når den pårørende er gået bort ved døden, skal du kontakte din lokale præst. Han eller hun kan hjælpe med personregistreringen ved døden. Det er desuden præsten du skal tale med omkring den kirkelige ceremoni, da det bliver præsten, som skal holde mindetale og gennemføre begravelsen.

Du skal dog vide, at du ikke nødvendigvis behøver at holde begravelsen i kirken, og måske slet ikke kan, hvis afdøde f.eks. var udmeldt af Folkekirken. Her kan man bruge et forsamlingshus eller evt. låne et kapel midlertidigt.

Ting, der skal arrangeres

Når nogen dør, skal der holdes styr på mange ting. Der skal arrangeres ligkørsel, bestilles blomster og kranse, udvælges kiste eller urne, liget skal klargøres (i tøj, smykker m.m. og så personen ligner sig selv). Det er også normal kutyme, at man indrykker en dødsannonce i avisen – samt evt. en annonce med en taksigelse til dem, som mødte op til begravelsen.

Herudover er der ofte en række dokumenter, som skal klares. Det er ikke bare i forbindelse med selve dødsfaldet og skifteretten m.m., men også f.eks. hvis man vil hjemsøge begravelsesstøtte, som er et økonomisk tilskud.

Der er et men!

Som du kan læse, er der en del ting, der skal ordnes, hvis du selv vil stå for begravelsen. Det er ikke umuligt, man det er værd at huske, at man er i en periode, hvor man har mistet og er i sorg. Desuden skal en bedemand alligevel involveres til at klargøre liget og køre rustvogn, hvilket gør, at mange helt overlader ansvaret til en bedemand og i stedet fokusere på de bløde værdier, mens bedemanden ordner alt praktisk.

Du kan finde en bedemand på denne hjemmeside – hvorefter du har en professionel hjælp igennem hele forløbet med begravelse, bisættelse eller borgerlig ceremoni.  

Skriv et svar