Er en VPN overhovedet nødvendig?

Hvis man følger med på YouTube så har man nok bemærket, at de fleste engelske YouTubere promoverer en eller anden form for VPN, hvor de kommer med en masse tilsyneladende gode argumenter for hvorfor man bør købe en VPN. I denne her artikel kigger vi dog på, om det overhovedet er nødvendigt med en VPN, og hvornår man måske burde anvende en VPN.

Er min trafik virkelig ukrypteret?

Der bliver ofte nævnt, at din trafik ikke er krypteret, og derfor kan alle følge med i, hvad der foregår. Dette er egentlig ikke rigtigt. Langt de fleste hjemmesider anvender i dag TLS, hvilket du kan se på den grønne lås eller fordi der står https foran hjemmesidens navn. Dette betyder, at forbindelsen mellem dig (din computer) og serveren er krypteret. Man kan derfor som udgangspunkt ikke se, hvad det er du foretager dig. Hvis du er bange for dette, så bliver du ikke bedre stillet med en VPN. Der er dog tilfælde, hvor en VPN kan hjælpe dig.

Her bør du anvende en VPN

Du bør anvende en VPN, hvis du ønsker at se Netflix fra et andet land eller tilgå indhold, som man ikke kan se i Danmark. Det kan også være, at du er på ferie og ønsker at se DR1. Her kan du med fordel købe en VPN, der har en dansk server og håbe på at den ikke er blokeret af DR. I de seneste par år har man dog kunnet logge ind med Nem ID på DR.dk og på den måde se DR uden at skulle have en VPN. Det er dog ikke alle, der har den mulighed.

Hvis du er interesseret i din online sikkerhed

I stedet for at tænke på ikke-eksisterende problemer som VPN-reklamer får dig til at tænke på, så kan bør du nok kigge på, om du har styr på din sikkerhed på andre punkter. Har du eksempelvis investeret i bitcoin, så kan det være meget fordelagtigt at overveje en hardware wallet, som ikke koster så meget. Du kan læse mere om dem her.

Skriv et svar