Få mere ud af pensionen

Invester din pension

Pension kan virke uoverskueligt og besværligt, men gør du en mindre indsats, kan du få langt mere ud af din pension. Her er fem trin til større overskud på pensionen.

1. Hvor meget betaler du for at investere din pension?

Når du investerer din pension, er omkostningerne vigtige for, hvor meget der står på kontoen, når du skal bruge pengene. Det gælder, hvad enten du selv gør det, eller får banken eller pensionsselskabet til at gøre det for dig. Sagt med andre ord; lavere omkostninger øger sandsynligheden højere afkast. Start derfor med at undersøge hvad du egentlig betaler i omkostninger. Lad mig sige med det samme: der er stor sandsynlighed for, at du IKKE finder alle omkostninger, selvom der er gjort mere og mere ud af at gøre dem synlige fra udbydernes side.

2. Flyt din ordning til en billig bank

I stedet for at undersøge omkostningerne kan du også gå direkte til at flytte din opsparing, og det gælder både, hvis den står i en bank eller et pensionsselskab. Flytter du den fra banken, bør der ikke være de helt store udfordringer. Flytter du den fra pensionsselskabet, kan der dog være flere vejbump.

Billige Kviklån 2018: Her er de billigste kviklån – Få svar og penge NU

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke mister forsikringsdækninger, som du har brug for. Der kan også være et garanteret afkast, som du går glip af, men selv hvis afkastet er garanteret over fire procent, er det ikke altid værd at holde fast i, når der også skal trækkes omkostninger fra, eller hvis du gerne vil investere mere aggressivt.

3. Vælg den billigste bank

Hvis du vil skrælle alle omkostninger og gebyrer af dine investeringer, er mit bedste bud, at du bruger internetbankerne Nordnet, Lånbank og Saxo Bank. Her slipper du for depotgebyrer af forskellige sorter og kurtagen er lav, når du handler.

4. Invester selv, så ved du hvad du har

Hvis du bruger de danske investeringsforeninger Sparindex (global), Optimal Pension og LD-Invest (fx danske obligationer) og ETF’ere fra iShares (udenlandske fonde) holder du omkostningerne i bund, og det bør give dig det højeste afkast. Du kan ikke købe dig til et højt afkast.

Dr. Burton Gordon Malkiel (økonomisk professor fra Princeton University) udtalte i Investors Chronicle 2009, at 107 europæiske aktive fonde leverede et højere afkast end MSCI Europe aktieindekset over 10 år frem til 2008, sammenholdt med 299 der leverede et lavere afkast. Med andre ord underpræsterede 74 procent af fondene markedsafkastet, og spørgsmålet til dig er så, hvordan du lige får valgt den fond eller investeringsforening, der leverer et højere afkast end markedet – fremover?

Du og jeg som investorer køber og sælger de samme aktier og obligationer, så vi kan jo ikke alle være bedre end gennemsnittet. Køber du de nævnte fonde og investeringsforeninger, ved du hvad du har, og banken eller pensionsselskabet bytter dem ikke ud ofte for dig med de omkostninger og lavere afkast, det medfører.

5. Invester regelmæssigt – det tager kun fem minutter

Mange af mine kunder tror, at det tager lang tid at passe sin pension selv, men det behøver det overhovedet ikke. Du skal ikke ”følge med” i verdensøkonomien eller lave en masse analyser. Det får du intet ud af. Lad mig drille dig lidt. Du behøver ikke acceptere, at du ligesom mig er evneløs, når det handler om at finde aktier og obligationer, der giver det højeste afkast.

Du skal bare handle, som om du er evneløs. Det betyder at købe fonde med lave omkostninger og købe og sælge mindst muligt. Så får du ”automatisk” det højeste afkast, du er i stand til, se.

Men lad os sige, at du sparer 5.000 op om måneden. Når du så har samlet omkring 10.000-20.000 kroner op, logger du på netbanken og køber de samme investeringsforeninger og fonde, som du også gjorde gangen inden. Jeg rådgav for nylig en 58-årig kvinde, der ikke er opvokset med internettet. Hun var overrasket over, hvor let det var, da hun selv gjorde det. På en besværlighedsskala vil jeg kategorisere køb af værdipapirer med at indbetale et girokort, så snart du har en liste over fonde, du vil købe.

Potentialet er stort

Som du kan se i figuren er der ganske stor forskel på, hvad omkostningerne kan gøre ved din pension. Hvis vi tager udgangspunkt i, at du investerer en million kroner over tyve år til seks procent i afkast, og der er 1,5 procent i omkostninger i det ene tilfælde (saldo B) og 0,5 procent i det andet (saldo A), står der en halv million mere på kontoen, når omkostningerne er lavest.

Kilde: https://xn--smart-ln-g0a.dk/

Skriv et svar