Fester og drikkevarer

Hvordan kan det være, at når vi fester, så gør vi lidt mere ud af alt, som vi tilbyder gæsterne? Svaret er jo lige til højrebenet: Vi vil gerne vise vores gæster, at vi holder af dem. Hver især – på hver sin måde. Vi vil gerne forkæle dem. Vi vil vise dem, at vi gerne vil give. Give dem en god oplevelse.

Som regel sørger vi for, at de får noget lækkert at spise. Om det er i form af små snack, som vi har brugt dagevis på at forberede, eller i form af store kulinariske måltider med 7 retter og 2 desserter, er ligegyldigt. Det handler om at give.

Vin til maden

Naturligvis sørger vi også for at de får god vin eller friske juice til maden – eller retterne. Vi sørger for, at de får en velkomstdrink, som alle kan lide. Det bringer ligesom alle sammen, når vi starter aftenen med en fælles drink.

Men derudover er der nogen, som gør meget, for at det, de tilbereder for deres gæster, er lavet af økologiske produkter. Det er jo noget, vi alle er opmærksomme på. Selv var jeg gæst forleden aften hos nogle rigtigt gode venner. De havde lavet en traditionel mormorret med et twist af nyt nordisk køkken. Det var en sindsoprivende, god oplevelse. Vi fik flæskesteg. Med karamelliserede kartofler og rødkål – og naturligvis brun sovs – uden kemikalier i. Sovsen var vidunderlig. Af en eller anden grund kunne jeg ikke identificere, hvad det var, der gjorde den så vidunderlig. Men der blev spist sovs fra min tallerken! Jeg spurgte naturligvis værtinden om, hvad hun havde gjort. Var det stegen, som var stegt på en speciel måde? Var det rødkålen? Hvad?

Dansk og økologisk gin

Hendes svar var meget sjovt og ligefrem: Hun ville gerne give os en oplevelse, i retning af at vi fik vildt. Og da det var svin (gris – flæskesteg), så var det nærliggende for hende at bruge lidt økologisk gin som smagsgiver i sovsen. Og ja, det havde hun altså stor succes med. Hun fortalte mig senere på aftenen, at der ikke var så meget som en lille dråbe sovs tilbage. Det havde hun ellers håbet, at der ville være! Men glad var hun for at have fundet økologisk og dansk gin her og at kunne bruge den på en måde, som bevirkede, at alle os gin-elskende gæster fik en god oplevelse.

Gin – eller enebær, som ofte giver gin den karakteristiske smag, bliver jo ofte misforstået. Vi tror jo, at hvis vi bare hælder gin i sovsen, så bliver det til en ret med vildt. Sådan er det jo ikke. Man skal kende sin gin – før man kan lave sådan en sovs. Gin kan du nemlig få med mange forskellige smage. Og det positive er, at du også kan få gin uden enebærsmag. Der findes dansk gin, som ikke indeholder enebær. Det kan være, at den indeholder havtorn, rams eller et andet krydderi, som vi normalt ikke forbinder med gin. Nogle af de gins, som jeg har smagt, og som er produceret i Danmark, er i verdensklasse.

Hvilken rom er bedst at bruge?

Lige nu er du i knibe. Du har begået den fejl, som de fleste af os altid begår: Du har inviteret gæster til fest. Du vil fejres. Du har fødselsdag. Og du har ikke den ringeste idé om, hvordan du vil fejres. Måske – et eller andet sted – håber du på, at de gæster, du har inviteret, vil finde ud af det og lave et surpriseparty for dig. Du ved godt, at det sker ikke. Så lige nu sidder du foran din skærm og ser forskellige videoer om, hvordan du kan lave en nem, lækker og billig buffet for 25 gæster på under 2 dage.

Du ved godt, at det ikke er realistisk. Du kan ikke lave 35 små retter eller snacks til 25 gæster på under 2 dage. Alligevel er du fascineret af videoerne, du ser, fordi de inspirerer dig. Du kan godt finde ud af at lave forskellige salater. Du kan også finde ud af at opbevare dem, så de ikke ser trætte og slatne ud, når du skal servere dem. Og du kan finde ud af at lave gode dressinger med forskellige smagsgivere i. Du kan fx bruge lys rom i en dressing. Måske kan du også bruge mørk rom som denne, selvom den måske er meget mere kraftig i smagen. I hvert fald giver rom et særligt pift til dressingerne til salaterne. Der skal bare ikke for meget eller for lidt rom i dressingerne. Helt sikkert. Så langt så godt.

Det med en god Sangria

Men hvad med andre retter – og eventuelt en velkomstdrink, som ligesom kan ryste alle dine gæster sammen? Der er jo nogen af dem, som ikke kender alle dine venner.

Ja, hvis du vil have et forslag, så har jeg et. Du kan lave en let sangria – se opskrift på Sangria her –  til dine gæster. En lys sangria, som ikke er overvældende stærk, men lige giver et lille skub til, at det bliver nemmere at smile, når man står der og er høflig overfor alle de andre. Lys sangria er ikke den traditionelle spanske drik. Men den kan blive rigtigt god, hvis du bruger god hvidvin og friske frugter. Og den vil ikke ødelægge dine gæsters appetit!

Et godt fif til Sangriaen

Jeg vil dog advare dig imod at putte likør i sangriaen. Det kan få den til at ’svulme’ i maverne, og det kan vække stærk tørst hos dine gæster. Hvis du har en gæst, som hellere vil have et glas likør – ja så skal du da kunne tilbyde ham eller hende det. Men kun hvis du vil. Du skal nemlig huske, at det er dig, der er vært. Og i den rolle har du også lov til at sætte nogle regler op.

Fx at dine gæster ikke misbruger alkohol. Fx at dine gæster skal tale pænt til hinanden hele aftenen. Fx at dine gæster gerne må blive fulde og fjollede. Det er op til dig. Du skal bare være opmærksom på, at både rom, likør og sangria kan påvirke mennesker. De kan komme ind i spor, som ingen kunne, eller ville forvente. Så brug derfor rom eller andre alkoholiske drikke med måde – og husk at fortælle dine gæster, at der er alkohol i retterne eller velkomstdrinken.

Skriv et svar