Fundamentet har afgørende betydning

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med ukrudtsbrænder-gas.dk, som er en side der henvender sig til folk der ønsker at lave afbrænding af deres ukrudt.

Når et hus bygges, er fundamentet det første, der bliver lavet. Hele huset står på et fundament; det er det, der adskiller huset fra jorden, og derfor er det ufattelig vigtigt, at det bliver lavet ordentligt. Desværre er der i tidens løb lavet mange fundamenter, der overhovedet ikke har formået at bære huset. Det kan der være mange forskellige grunde til.

Først og fremmest er det vigtigt, at det bliver lavet sådan, at det passer til det underlag, som det skal stå på. Der findes både blødt og hårdt underlag, og ender man med at vælge en løsning, der ikke er tilpasset underlaget, kan man ende med at komme ud i store problemer.

Den bærende kraft

Så kan man spørge, hvor man finder et fundament? De er typisk at finde under bærende vægge eller søjler. Ydermurene er jo bærende, og derfor skal de stå på noget, der er solidt og kan fordele kræfterne.

Igennem tiden har der været mange forskellige måder at bygge på, og det gælder også for konstruktionen af et fundament. Danske huse, der er bygget efter 1910, har stort set altid et af beton, som er blevet støbt på stedet. Det er en praksis, som man fandt ud af var den bedste løsning, og den bruger man stadig i dag.

Vanskeligt underlag kræver nye metoder

Som sagt er underlaget altid afgørende for, hvordan man vælger at lave fundamentet for et hus. Det er bare ikke altid, at det kan lade sig gøre at bygge på det optimale underlag. Derfor har man løbende set sig nødsaget til at udvikle nye byggemetoder. I dag ser man eksempelvis, at store lejlighedskomplekser bliver bygget på et blødt og måske endda også meget fugtigt underlag. Denne udfordring løser man ved, at man borer ned i jorden, til man kommer til et underlag, som man vurderer, at man kan lave et godt fundament på. Her støber man så et såkaldt punktfundament, som man bygger søjler på. Dette har vist sig som en god og holdbar løsning. Du kan læse om ombygning af fundamenter på fundamentguide.dk, som henvender sig til gør det selv folket.

Hold øje med dit hus

Folk oplever af og til, at der er problemer med deres konstruktion. Jo før man opdager problemet, desto hurtigere og lettere kan det afhjælpes. Man bør især holde øje med revner i ydervæggene og i husets sokkel. Finder man revner, bør man kontakte fagfolk så hurtigt som overhovedet muligt. Det handler om at reagere på tingene, inden det udvikler sig til et uoverskueligt projekt.

Skriv et svar