Hvad er bedst?

Der er vidt forskellige holdninger til brug af botox eller restylane fillers – eller hvad det nu hedder. Jeg lavede en undersøgelse: Jeg ejer en stor gruppe på Facebook. Og her lavede jeg sådan en poll. Jeg spurgte alle kvinder på 35+ i gruppen, om de har brugt botox eller fået en filler. 50% svarede ja, 45% svarede nej, og 5% svarede, at det har de ikke overvejet. Da jeg så lavede en follow-up poll med spørgsmålet om, hvorfor de hhv. havde / ikke havde brugt botox eller en filler, fik jeg en masse svar. Både fra ja- og nej-sigerne.

Kosmetisk hjælp er OK

Svarene fra ja-sigerne handlede oftest om at booste selvtilliden og at gøre noget ud af sit udseende.
Det var sådan set de svar, jeg havde forventet. Alligevel gjorde det så stort indtryk på mig, at mange af ja-sigernes svar handlede om at få selvtillid. Det betyder jo, at mange mangler selvtillid. Eller også betyder det, at vi er ofre i en kamp, vi aldrig kan vinde: Kampen om at være evigt ung (udødelig). Moden dikterer ungdom: Spændstig og glansfuld hud, ingen rynker eller tegn på, at livet er blevet levet – på godt og ondt.

Nogle siger nej

Mange af nej-sigerne havde faktisk fat i det her med modens diktater, som begrundelse for, at de ikke vil bruge botox eller restylane. Deres svar handlede netop om det: ”Nej, jeg lader mig ikke styre af moden.” Men svarene fra dem handlede også om naturens gang: ”Nej, jeg bruger ikke botox eller fillers, fordi jeg synes, at naturen skal gå den gang, den vil. Det er smukkest.”
Jeg synes, at min mini-undersøgelse viser nogle interessante ting: Mange kvinder politisk bevidste: De tager afstand fra modeindustrien. Mange af nej-sigerne supplerede deres begrundelser med, at de mener, at befolkningen i fx Bangladesh bliver udnyttet af modehusene, og det ser de også ske i kosmetikindustrien.

Politik og skønhed?

Parallelt, så er ja-sigerne også politisk bevidste. De begrunder deres svar med, at i et samfund, som vores, der styres af penge, er det vigtigt at se godt ud, da mulighederne for at få den karriere, man ønsker sig, forøges. Og ja, det er rigtigt. Mange undersøgelser viser, at det er lettere at få et job, hvis man ser godt ud. (læs, at man følger moden, ikke er overvægtig o.l.).
Det interessante her er dog, at både ja- og nej-sigerne lagde vægt på én ting: Skønhed. Og det er så her, debatten bør udfolde sig: Er det smukt at lave om på det udseende, man har fået i fødselsdagsgave? Er det smukt ikke at indgribe i naturens gang? Er der noget i vejen for, at man griber ind i naturens gang? Er det smukt at søge evig ungdom?
Hvad er skønhed? Kan det begreb diskuteres?

Min egen holdning er, at så længe hverken Restylane eller botox skader et menneske, så skal man bruge det, så livet bliver dejligt. Man skal ikke bruge det for at opnå noget – fx en karriere. Man skal heller ikke afvise det på forhånd. Ingen ved, hvad livet giver os: Vi kan få brug for en behandling med botox eller Restylane, selv om det er kunstigt fremstillede stoffer.

Skriv et svar