Privatalarm eller tyverialarm?

Vi skal have gæster i aften. Det bliver forhåbentligt en hyggelig aften. Det er min bror og svigerinde, som kommer til middag. Jeg har lovet hende, at det bliver en nordisk mad inspireret menu. Hun er meget med på noderne og moden. Alt, hvad der er in, er ’bare lige hende’. Og jo mere eksklusivt det er eller bare lyder, jo bedre synes hun, det er.

Hun er en krukke!

Jeg har et meget ambivalent forhold til hende: Alt er korrekt hos hende. Hun er klog, dygtig til sit arbejde, har en god stilling på forskningscentret. Hun har to dygtige og smukke døtre, og hun har fuld kontrol over min bror.
Men jeg har luret hende. Hun er simpelthen så angst for sit liv og sig selv, at hun ikke tør leve. Hun lever igennem andre menneskers diktater. At min bror er svag, og ikke magter at sige fra, er en helt anden historie.
Hun skjuler sig bag ved det politisk korrekte og det eksklusive i alle facetter af hendes hverdag. Indrømmer ikke, at selv dronningen går på tronen hver morgen!

Tyverialarm

Nu her, da jeg ringede hende op for at arrangere middagen, fortalte hun, at de har fået sat tyverialarm op i deres hjem. Hun sagde bare ikke tyverialarm. Hun sagde: ”Vi har fået privatalarm.”

Privatalarm

Og jeg ved, hvorfor hun sagde det på den måde til mig. Tyverialarm. Ordet er almindeligt kendt og alle ved, hvad det handler om. Privatalarm, derimod. Det lyder lidt mere eksklusivt og særligt. Det er noget, man skal lede lidt længere efter, og så er det noget, som ikke er tilgængeligt for alle. Det er jo privat. Det lyder lidt, som om at man har adgang til noget, som ikke alle har. Sludder og vrøvl.

Jeg kunne ærlig talt ikke lade være med at være spydig og spørge hende, om privatalarmen kom med temperatursensorer og kamera. Jeg var sikker på, at hun ikke vidste det. Men det gjorde hun. Hun fortalte, at den også kom med 24/7 bemandet vagtcentral. Og så fik jeg en lang forklaring om, hvor lang tid det havde taget hende at finde abonnementet, som passer til deres behov.

Se, det er her mit ambivalente forhold til hende, sætter ind. Jeg kan faktisk godt lide, at hun sætter sig ind i tingene. At hun ved, hvad hun gør. At hun tager et ansvar. Det må være grunden til, at min bror elsker hende. Han må have lært sig selv at overhøre den lidt nedladende og bedrevidende tone, hun bruger, når hun taler til andre mennesker. Måske bruger hun den kun, når hun føler sig usikker? Jeg ved det ikke, men jeg synes, at det bliver for meget med hendes krukkede brug af ord, som signalerer, at hun har adgang til noget andre ikke har. Fx privatalarm.
Der findes jo ikke noget ord i stil med offentligalarm.

Erhvervsalarmer

Der findes et ord: erhvervsalarm. Det er bare et andet ord for en tyverialarm, som sættes op i en virksomhed. Det er en helt anden sag. Virksomheder er sommetider nødt til at sætte tyverialarmer op, så deres forsikringsselskab dækker, hvis der sker et indbrud.
Men privatalarmer, ja de er altså ikke påbudte. Så kald en spade for en spade, søster!

Skriv et svar